En Jämförelse av 4 Typer av Handhållna Cirkelsågar

Förutom den klassiska handhållna cirkelsågen finns det olika varianter och typer av handhållna cirkelsågar. I denna artikel tar vi en närmare titt på handhållna cirkelsågar som finns och vilket syfte dessa olika modeller är bäst lämpade för.

Den klassiska handhållna cirkelsågen

Den vanligaste typen av handhållen cirkelsåg, som alla säkert känner till, är den klassiska handhållna cirkelsågen. Den handhållna cirkelsågen har fått termen ”pendelhuv” på grund av dess sågbladsskydd. Den ser ut som en sorts ”huv” och ”svänger” uppåt när man kör in cirkelsågen i arbetsstycket så att sågbladet kan göra sitt jobb. När den inte används sitter pendelhuven framför sågbladet och förhindrar därmed skador.

En klassisk handhållen cirkelsåg är lämplig för arbeten som:

 • vanligtvis grövre snitt av trä
 • sågning av fyrkantigt virke och skivor
 • Skärning av trägolv som spånskivor, OSB-skivor och torra skridelement

Sänksåg med styrskena

En stor fördel med sänksågen framför handcirkelsågen är att du kan börja såga direkt i arbetsstycket med en sänksåg. Medan du alltid måste börja vid en kant av arbetsstycket med en klassisk handcirkelsåg kan du börja såga när som helst med en sänksåg. Du kan bokstavligen ”doppa” i arbetsstycket med sågbladet. Detta är en stor fördel för finare arbeten, t ex vid utskärning av köksbänken för diskho och häll.

Sänksågar är lämpliga för arbeten som:

 • generellt finare/mer exakta träsnitt
 • Utskärningar i bänkskivor för kök
 • (utskärningar för spishäll och handfat etc. )

Mini-cirkelsåg

Som namnet redan antyder är minicirkelsågar små sågar. Det möjliga skärdjupet brukar vara betydligt lägre än hos cirkelsågar i standardstorlek.

Effekten (Watt/motor) är vanligtvis mycket lägre.

Minihandhållna cirkelsågar har dock en stor fördel jämfört med de klassiska modellerna: de kan användas flexibelt i förhållande till materialet som ska bearbetas. Skärningar i plast, kakel eller till och med metall är vanligtvis inte ovanliga. På grund av sin ringa storlek är de också idealiska för en hel del bättrings- och korrigeringsarbete (du kan komma in i varje hörn med dem).

En minicirkelsåg är lämplig för arbeten som:

 • i allmänhet mindre/mer filigranarbete
 • ofta även för andra material, såsom laminat, plast, kakel eller till och med metall
 • vanligtvis för att dyka snitt (utskärningar i arbetsstycket)

Den sladdlösa handhållna cirkelsågen

Sladdlösa handcirkelsågar fungerar utan kabel och med samma kraft som en klassisk handcirkelsåg. Den som kämpar med instabil byggarbetsplatsel eller generellt vill vara oberoende av byggplatsens el eller som helt enkelt vill vara så flexibel som möjligt bör överväga att köpa en sladdlös handcirkelsåg. Ofta behöver man inte kompromissa vad gäller prestanda och funktioner. Ett utbytesbatteri rekommenderas. Så du får (nästan) aldrig slut på elektricitet.

Naturligtvis finns det en hel rad andra underkategorier av handhållna cirkelsågar. För att få en första överblick och därmed kunna fatta ett bättre köpbeslut räcker oftast listan ovan.

Slutsats – Typer av cirkelsågar

Beroende på byggprojekt och användningsområde bör du givetvis även anpassa valet av handcirkelsåg efter det. Den klassiska handcirkelsågen är lämplig för allt konventionellt (grovt) träarbete. Den som behöver något mer exakt är oftast bättre betjänad med en sänksåg (och en passande styrskena).

För filigran (omarbetning) arbete har mini handhållna cirkelsågar nyligen etablerat sig. Och om du inte känner för trassliga kablar och/eller vill göra dig oberoende av el på byggarbetsplatsen kan du även använda en sladdlös handcirkelsåg.

Läs också...

 • Hur tillverkar man en fastighetsbox?

 • Hur Mycket El Drar en Slipmaskin?

 • Hur Länge Håller en Borrmaskin? Livslängd på Skruvdragare

 • Vad har man en Borrhammare till? Förklarat!

 • Vem Uppfann Borrmaskinen?

 • Vad är en Pneumatisk Borrmaskin? Komplett Guide