Borra ett Hål i Plattor och Kakel – Steg-för-steg Guide

Om du vill borra ett hål i plattor finns det säkert flera saker du undrar och funderar över. Framförally undrar du säkert hur du ska göra och gå tillväga för att göra det smidigt och snyggt.

I denna artikel får du alla svar på detta ämne. Först ska jag förklara för dig om du som hyresgäst får borra i kakel och fogar. Sedan ska jag ge dig en väldigt enkel steg-för-steg-guide om hur du ska borra ett hål i plattor.

Läs den här guiden noggrant, för jag kan säga dig av erfarenhet: inget är mer irriterande än ett sprucket kakel i badrummet.

Får hyresgäster borra hål i plattor?

Innan du ens sätter borren på plattan bör du fundera på om du överhuvudtaget får borra hål i plattor.

I ditt eget hus eller bostadsrätt är situationen klar. Här kan du göra vad du vill. Du behöver bara diskutera det med din partner (som är delägare). Som hyresgäst i en lägenhet eller i ett hus är det lite annorlunda. Här är svaret generellt att du inte får göra det. Om du känner att du måste göra det är det alltid bäst att konsultera med din hyresvärd.

Först bör du försöka klistra fast föremålet på väggen. Om detta inte är möjligt kan du kontakta hyresgästen och rådfråga med dem.

Borra ett hål i plattor/kakel – den bästa steg-för-steg-guiden

Nu när teorin är klarlagd kommer vi till praktiken. Om du följer steg-för-steg instruktionerna nedan ska du kunna borra ett hål i en kakel utan att plattan spricker. Det finns naturligtvis ingen garanti för detta, men chanserna är goda.

Steg 1: lägg de här nödvändiga verktygen i din verktygslåda

För att borra ett hål i en kakel behöver du några förnödenheter. Detta inkluderar:

  • en borrmaskin eller en sladdlös borrmaskin
  • en betong-/stenborr eller en speciell kakelborr
  • genomskinlig tejp eller maskeringstejp
  • en penna och vid behov en hammare och en tumstock
  • ett vattenpass och en dammsugare

Du kan använda en konventionell borrmaskin eller alternativt en sladdlös borrmaskin för borrning.

Om du vill borra i en kakelfog kan du använda en enkel betong- och murborr. Även om du borrar direkt i plattan är det inget fel på en sådan borr. Men om du vill vara på den säkra sidan, skaffa en kakelborr.

Denna har en speciell spets, är vassare och kommer bättre in i kaklet. MEN den kan inte borra längre in i väggen bakom kaklet. För detta behöver du den vanliga betong- och murborren igen.

Steg 2: markera och tejpa

I det andra steget förbereder du borrprocessen. Du markerar borrhålet med en vattenlöslig penna. Om det finns flera borrhål, använd ett vattenpass för att säkerställa att de är jämna.

Stick sedan ett kors över borrhålet med genomskinlig tejp. Detta minskar sannolikheten för att kanterna på borrhålet splittras och i värsta fall spricker plattan.

Alternativt kan du även använda målartejp, men då måste du markera borrhålet på målartejpen.

Steg 3: borra med känsla

Innan du faktiskt börjar borra kommer här tre viktiga tips:

Ta hand om din säkerhet! Se till att det inte finns några kablar eller rör bakom plattorna. Dessutom skyddar glasögon dina ögon från splitter!

Att stänga av medan du borrar i plattan påverkan från borrningen.

Borra med låg hastighet. Många borrar har en hastighetskontroll för detta, vilket gör att du kan borra med låg hastighet om du bara trycker lite på startknappen

Borra långsamt och försiktigt och se samtidigt till att du håller borren vinkelrätt mot väggen.

Nu är det dags att ta fram borren (anslut eventuellt dammsugaren så att den första smutsen fångas omedelbart) och starta borren. Starta och gå. Arbeta noggrant och med känsla. Detta är det enda sättet att minimera sannolikheten för att plattan spricker vid borrning.

Som redan nämnts, när du väl är genom plattan och det är dags att borra i väggen, kan du också slå på stansen igen. Om du borrar med en speciell kakelborr så måste du byta ut den mot en vanlig mur- och betongborr efter kaklet till väggen.

Ytterligare tips:

Om du borrar långa eller många hål på kort tid, kyl sedan borrkronan under rinnande vatten emellan.

Steg 4: fäst och städa upp

Efter att du har borrat hålet eller hålen kan du börja montera. Här använder du pluggar i samband med skruvar eller krokar. Om pluggen inte passar helt i borrhålet kan du även skära av den i kanten av kaklet med en skärkniv.

Efter att du har borrat bör du naturligtvis göra i ordning dina verktyg. Detta inkluderar att förvara din borr korrekt och rengöra arbetsområdet.

Slutsats

Med lite skicklighet kan du borra ett hål i plattor utan att plattan spricker.

Att borra ett hål i plattor är tillåtet under vissa förutsättningar i en hyresbostad och kan även göras av en vanlig gör-det-själv:are. Du bör förbereda borrprocessen väl, arbeta utan stötar och med låg hastighet och maskera borrhålet i förväg.

Om du vill vara säker på att brickan inte spricker bör du borra ett hål i plattan med en speciell kakelborr.

Läs också...