Borstlös Motor: Allt du behöver veta

Nuförtiden tenderar allt fler tillverkare prducera elektriska verktyg med borstlösa motorer. Men vad är en borstlös motor, hur fungerar den och vilka är fördelarna? I den här artikeln reder vi ut allt detta.

Vad är en borstlös motorä?

En borstlös motor är en typ av elektrisk motor som använder elektroniska styrningar för att kontrollera motorns varvtal och riktning. Borstlösa motorer är mycket energieffektiva och kan erbjuda en högre prestanda än traditionella borstade motorer, eftersom de inte har borstar som sliter på motorn och reducerar effekten.

Borstlösa motorer används ofta i elektriska verktyg, såsom skruvdragare och borrmaskiner, men de kan också användas i andra applikationer, så som luftkompressorer och dammsugare. De är också populära i elbilar, eftersom de är energieffektiva och kan erbjuda en lång räckvidd på en laddning.

Borstlösa motorer är också lätta att underhålla, eftersom de inte har borstar som kan behöva bytas ut. De är därför ett bra val för många olika applikationer där hög prestanda och låg underhållskostnad är viktigt.

Som namnet antyder innehåller dessa motorer inte de vanliga kolborstarna som säkerställer ett polbyte i motorn.

Principen för den borstlösa motorn består i huvudsak av samverkan mellan en rörlig rotor, som innehåller permanentmagneter, och den fasta statorn, som inkluderar spolarna. Det finns ingen direkt elektrisk kontakt mellan rotor och stator. Den erforderliga polaritetsändringen utförs genom elektronisk omkoppling via en styrenhet.

Med en 3-faslindning (tre nord- och sydpoler är vända mot varandra i magnetfältet) kopplas två av de tre motorspolarna om till DC-spänning, den tredje motorspolen fungerar som en sensorlinje. Magnetiska fält skapas av permanentmagneten och motorspolarna. Permanentmagneten börjar rotera på grund av attraktionen och avstötningen av magnetfälten. Genom att nu koppla två andra motorspolar till DC-spänning upprepas principen i sekvensen på ett sådant sätt att det blir en kontinuerlig roterande rörelse.Var används borstlösa motorer ?

Borstlösa motorer används numera i industriområden, till exempel i hybridfordon, radiostyrda bilar eller i PC-teknik. Du kan också hitta dem inom hemelektronik och modelltillverkning

Vilka är fördelarna med den borstlösa motorn?

Som redan nämnts har denna motor inga borstar. Som ett resultat går motorn nästan slitagefritt och det blir mindre värme och samtidigt ingen friktionsenergi, vilket är en stor fördel. Effektförlusten för en borstlös motor är därför lägre, vilket tyder på att verkningsgraden är mycket högre.

Det gör också att du kan arbeta längre och mer effektivt med batteriladdningen. En annan fördel är att motorn är extremt tyst jämfört med en borstad motor. Det brukar vara kortare underhållsintervall och därmed längre livslängd. En annan fördel som följer av alla dessa faktorer är den långa livslängden.

En motorkylare hjälper till att kyla motorhuset som har blivit varmt på grund av rotationen. Själva motorn ska ha en viss renhet och vara väl tätad mot vatten och smuts

Fördelar med borstlösa motorer i verktyg

Här är några fördelar med att använda borstlösa motorer i verktyg:

 1. Energieffektivitet: Borstlösa motorer är mycket energieffektiva och kan erbjuda en högre prestanda än traditionella borstade motorer, eftersom de inte har borstar som sliter på motorn och reducerar effekten. Detta kan innebära längre batteritid eller längre driftstid på elverktyg.
 2. Låg underhållskostnad: Borstlösa motorer är lätta att underhålla, eftersom de inte har borstar som kan behöva bytas ut. Detta kan innebära lägre underhållskostnad och längre livslängd på verktyget.
 3. Högre prestanda: Borstlösa motorer kan erbjuda en högre prestanda än traditionella borstade motorer, eftersom de inte har borstar som reducerar effekten. Detta kan göra att verktyget kan utföra sina uppgifter snabbare och mer effektivt.
 4. Större flexibilitet: Borstlösa motorer kan enkelt styras elektroniskt, vilket gör att verktyget kan anpassas efter olika behov. Detta kan innebära att verktyget kan användas för olika ändamål och på olika material, beroende på vad som krävs.
 5. Lättare att hantera: Borstlösa motorer är ofta lättare än traditionella borstade motorer, vilket kan göra verktyget lättare att hantera och använda.

Läs också...

 • Hur tillverkar man en fastighetsbox?

 • Hur Mycket El Drar en Slipmaskin?

 • Hur Länge Håller en Borrmaskin? Livslängd på Skruvdragare

 • Vad har man en Borrhammare till? Förklarat!

 • Vem Uppfann Borrmaskinen?

 • Vad är en Pneumatisk Borrmaskin? Komplett Guide