5 Fördelar med en Bordssåg [Bordcirkelsåg]

Vilken såg som är mest lämplig beror naturligtvis mycket på ditt projekt. Knappast något kan generaliseras inom byggen och snickeri.

Det finns dock fortfarande några generella fördelar som bordssågar har jämfört med andra sågar.

I denna artikel förklarar vi vad en bordssåg kan göra för dig och i vilka situationer du kan dra nytta av den.

1. Renare snitt

Med en bordssåg kan mycket renare och mer exakta snitt uppnås på raka linjer än med till exempel en vanlig bandsåg. Å ena sidan beror det på de stora cirkelsågbladen som garanterar ett oavbrutet snitt med en diameter på upp till 300 millimeter.

Å andra sidan ger ett cirkelsågblad inte vika under tryck, som sågbladet på en bandsåg. Med en lämplig glidvagn kan du öka noggrannheten ännu mer för återkommande snitt.

2. Säker styrning av arbetsstycket

Med ett bra parallell- och vinkelstopp får du mycket exakta raka och sluttande kapresultat.

Det säkra stödet på största möjliga sågbord bidrar också till ett rent kapresultat. Till skillnad från sina mobila motsvarigheter – de handhållna cirkelsågarna – erbjuder bordcirkelsågar tillräckligt med utrymme på upp till 500 mm. Sist men inte minst spelar även styrskenorna och anslagen en viktig roll, med vilka du kan styra arbetsstycket rakt och jämnt genom sågen. Du kan uppnå den största precisionen på denna punkt med en professionell glidbordssåg, som har robusta och speciellt kalibrerade styrbord.

3. Effektivitet

När det gäller såghastighet kan knappast någon annan såg mäta sig med bordssågen. Det spelar ingen roll om det är mjukt, hårt eller massivt trä: med lite övning kan du uppnå fantastiska såghastigheter och bra effektivitet. Detta är särskilt märkbart med många av samma nedskärningar som du vill arbeta igenom som en rutinfråga. Här ställer du bara in stopp och guider en gång och gör sedan ditt arbete i ackordtempo.

4. Enkelt sågbladsbyte

De radiella bladen på en cirkulär bordssåg har hög kapkapacitet, är hållbara och kan enkelt bytas ut. Även här är fördelarna uppenbara: Jämfört med en rullsåg eller bandsåg, där man mödosamt måste styra sågbanden över rullarna, sätta in dem exakt och dra åt dem, hakas de robusta radiella klingorna på en bordssåg helt enkelt in i den roterande axeln. Inget är krångligt fastklämt och omjusterat här.

Du behöver högst en matchande ringnyckel för att lossa det gamla bladet och montera det nya. Sågbladsbytet är därför mycket bekvämare och snabbare och bör inte orsaka några problem även för lekmän.

5. Minskat kapdjup och skärbreddsbegränsningar

Med en cirkelbordssåg bestämmer bara sågbladets höjd den maximala storleken på arbetsstycket som ska sågas. Annars finns det inga begränsningar i bredd och längd som du måste vara uppmärksam på. Även större brädor kan vanligtvis sågas i ett stycke enkelt och utan omplacering.

Till slut återstår det att säga igen: dessa fördelar är generellt giltiga. Som jag sa i början beror det alltid på ditt individuella projekt vilken såg som passar bäst.

Läs också...

  • Hur tillverkar man en fastighetsbox?

  • Hur Mycket El Drar en Slipmaskin?

  • Hur Länge Håller en Borrmaskin? Livslängd på Skruvdragare

  • Vad har man en Borrhammare till? Förklarat!

  • Vem Uppfann Borrmaskinen?

  • Vad är en Pneumatisk Borrmaskin? Komplett Guide