Handhållen Cirkelsåg Eller Sänksåg – vilken såg är Bäst?

Vad är egentligen en sänksåg och vad är skillnaden mot en konventionell handhållen cirkelsåg?

Denna fråga och mer ska vi besvara i denna artikel. Dessutom kommer vi att gå in på de individuella för- och nackdelarna med respektive sågar och samtidigt förklara för dig för vem en sänksåg är bäst för och för vem en handcirkelsåg är bättre lämpad.

Skillnaden mellan handhållna cirkelsågar och sänksågar

Först och främst skulle jag vilja förklara för dig vad en handhållen cirkelsåg och en sänksåg egentligen är. Sedan kommer jag till skillnaderna, hur den fungerar och fördelarna och nackdelarna.

Vad är en handcirkelsåg och hur fungerar den?

I grund och botten är en handhållen cirkelsåg utformad för långa, raka och exakta snitt i trä. Men även andra material som plast, metall eller kakel kan enkelt bearbetas med rätt sågklinga. I det här fallet innebär exakta snitt att du kan göra mer exakta snitt med en handcirkelsåg än med en sabel eller sticksåg.

Handhållna cirkelsågar tillhör cirkelsågsfamiljen. De är utrustade med ett runt sågblad och drivs antingen av ett batteri eller en 230 volts motor. Storleken på sågklingorna anges i millimeter och för bladets diameter. De konventionella modellerna har sågblad med en diameter på 160 till 200 mm.

Den viktigaste egenskapen hos en handhållen cirkelsåg är den fasta anslutningen mellan styrplattan, motorn och sågbladet. Säkerhetshuven över sågbladet kallas för övrigt pendelhuva. Det är därför man talar om en pendelhuvsåg med en handhållen cirkelsåg.

Hur en handhållen cirkelsåg fungerar är ganska enkelt:

I det första steget av sågprocessen placerar du den främre delen av styrplattan på arbetsstycket och trycker du den sedan kör sågen vidare tills pendelhuven också nuddar arbetsstycket.

I det andra steget startas sågen och skjuts vidare mot arbetsstycket. Detta trycker pendelhuven bakåt, vilket i sin tur blottar sågbladet och själva sågprocessen börjar.

 

I det tredje steget krävs skicklighet. Här måste du se till att du håller dig ovanför den tidigare registrerade såglinjen när du trycker på sågen med sågbladsmarkeringen.

Om arbetsstycket är helt avskuret , ”pendlar” pendelhuven bakåt, vilket garanterar den nödvändiga säkerheten. Samtidigt kan du stänga av enheten.

Vad är en sänksåg eller cirkelsåg?

Sänksågen tillhör också familjen cirkelsågar. I grund och botten är en sänksåg också en handhållen cirkelsåg, som också är utrustad med styrplatta och sågblad och drivs av batteri eller nätdrift.

Du kan alltså använda en sänksåg, som beskrivits ovan istället för den handhållna cirkelsågen, för långa, raka och exakta snitt i trä. Den stora skillnaden är att du kan sänka den i ditt arbetsstycke med sågbladet när du sågar. Därav namnet sänksåg. Med denna funktion – oftast i samband med en styrskena – kan du arbeta eller skära extremt exakt, till exempel om du vill skära ut en köksbänkskiva.

Tillverkarna tar bra betalt för denna extra funktion. Du kan få en vanlig handhållen cirkelsåg för 1000 till 4000. För en sänksåg måste du gräva mycket djupare i fickan på 3000 till 7000, generellt sett.

Så fungerar en dyksåg

Vid normal sågning fungerar sänksågen på samma sätt som handcirkelsågen. Sätt på den, tryck sågen mot och genom arbetsstycket, lägg ner den. Men om du vill använda nedsänkningsfunktionen kan du också starta sågprocessen på arbetsstycket. Stegen är som följer:

  • Placera sågen på skärlinjen
  • Starta sågen och sänk sakta ner i arbetsstycket
  • Skjut sågen längs skärlinjen
  • ”Kom ut” i slutet av skärlinjen och stäng av maskinen

För- och nackdelarna med sänk- och handhållna cirkelsågar

Cirkelsågar och sänksåg – båda typerna av sågar har sin existensrätt och sina egna fördelar och nackdelar.

Cirkelsågar: Den största fördelen med en cirkelsåg är det relativt låga priset. För 1000 till 4000 får du en robust och högpresterande modell som är idealisk för att göra ”grövre snitt”, som att kapa takläkt eller olika träpaneler på längden.

Nackdelen är den maximala precisionen. Du kan arbeta ganska exakt upp till en viss punkt, men när den kommer till millimeterområdet når du sågens gräns.

Sänksåg: Den största fördelen är precisionen. Sänksågar är i och för sig mer exakta än handhållna cirkelsågar och har även nedsänkningsfunktionen. Du kan alltså inte bara skära i millimeterområdet, utan även göra utskärningar för diskbänkar och spishällar. Och med mycket hög noggrannhet.

Nackdelen med sänksågen är det höga priset. Att köpa en sänksåg av hög kvalitet för mer än 5000 lönar sig inte för enskilda jobb. Att köpa en sänksåg är bara vettigt om du är en entusiastisk hobbyist eller gör-det-själv som använder sågen flera gånger om året.

Slutsats: handhållen cirkelsåg vs. sänksåg – vilken såg är bäst?

För 1000 till 4000 kan du få en robust och kraftfull handhållen cirkelsåg. Den är idealisk för långa, raka och relativt exakta träsnitt. Du kan även såga andra material, som plast eller kakel, mycket bra med rätt sågklinga.

Om du vill att ditt arbete ska vara lite mer exakt bör du använda den dyrare modellen av en sänksåg. Med denna kan du skära i millimeterområdet och även göra utskärningar i ditt arbetsstycke med hjälp av doppningsfunktionen.

Jag kan inte ge dig något generellt svar på om en handhållen cirkelsåg eller sänksåg är det bättre valet. Du bör fundera över vilket slags arbete du behöver sågen till och med vilken noggrannhet du vill arbeta. Först då kan du bestämma dig för ”den bästa sågen”.

Läs också...

  • Hur tillverkar man en fastighetsbox?

  • Hur Mycket El Drar en Slipmaskin?

  • Hur Länge Håller en Borrmaskin? Livslängd på Skruvdragare

  • Vad har man en Borrhammare till? Förklarat!

  • Vem Uppfann Borrmaskinen?

  • Vad är en Pneumatisk Borrmaskin? Komplett Guide