Hur Fungerar en Bordssåg? Förklarat!

Det finns många olika versioner av bordssågar på marknaden – beroende på typ, modell och utrustning. Men de har alla en sak gemensamt: deras grundläggande funktionalitet. Detta är precis vad vi ska gå igenom i denna artikel.

I denna artikel ska vi titta närmare på de olika delarna av en bordssåg och förklara deras funktioner och hur de samverkar.

Vanliga cirkelsågar fungerar genom att skära ett arbetsstycke av trä, metall eller plast genom det snabbt roterande cirkelsågbladet och får på så sätt särskilt raka snitt. Med en golvsåg är det precis tvärtom: Här fixerar du ditt arbetsstycke och styr sågbladet genom det med en vagn för ännu mer exakta snitt.

Bordssågblad finns i olika storlekar och tänder.

Bordssågbladet är i slutändan en stålskiva med skärtänder på. Antalet tänder, deras lutning, avstånd och även sågbladets diameter är viktiga kriterier. Materialet spelar också en avgörande roll.

Den allmänna tumregeln är: För snitt längs med träfibrerna räcker det med ett sågblad med färre tänder, men med större luckor (spånutrymme). Detta gör att materialet kan tas bort snabbare. För särskilt rena snitt mot träets ådring rekommenderar vi ett sågblad med finare tänder.

Bordssågblad

Detta är förstås mycket förenklat. Beroende på material och arbetsstycke finns det många andra saker att tänka på.

Bordsågsmotor

Glidbordssågar går vanligtvis på högspänningsström på 480 volt.

Motorn är det centrala elementet i en bordssåg. När allt kommer omkring driver den effektivt sågbladet. Detta görs helst direkt via en axel (istället för indirekt via kilremmar). Detta är det bästa sättet att överföra kraften.

En motor till bordssågen är elektriskt manövrerad. De flesta av de typiska modellerna körs på 230 volt ”normal ström”. Större maskiner och i synnerhet glidbordssågar använder å andra sidan en högspänningsström på 480 volt.

Dessutom erbjuder många tillverkare andra funktioner som är mer eller mindre användbara. Till exempel:

  • Mjukstart
  • QuickStop
  • Konstant elektronisk

Mjukstarten finns på många professionella bordssågar. Det får motorn att starta långsamt och gradvis öka hastigheten. Detta har visat sig vara skonsammare och kan förlänga livslängden

QuickStop är precis motsatsen till mjukstart. Den bromsar ner sågbladet extra hårt efter avstängning. Som ett resultat stannar det desto snabbare. Detta är användbart för korta pauser och för att undvika till och med skador.

Byten av arbetsstycke. På så sätt kan du arbeta med samma matning och få en extra ren och rivfri sågkant.

Stopparna (parallellt och tvärstopp).

Styrskena

Styrskenan är gjord av aluminium eller stål. Den är fäst på bänkskivan – parallellt med ditt sågblad. En styrskena hjälper dig med ständigt återkommande kapningar. Till exempel med laminatskivor, paneler, staketribbor. Genom att ständigt sätta tillbaka ditt arbetsstycke på din styrskena får alla de skurna delarna samma storlek och längd.

Ett tvärstopp hjälper dig med allt sågarbete som inte är i 90 graders vinkel. Denna monterar du i bänkskivans skena. Tack vare den bifogade gradskivan kan du nu göra exakta vinklade snitt i valfritt antal grader – såsom geringssnitt.

Se till att båda stoppen är av hög kvalitet och inte har för mycket spel. Naturligtvis går vi in ​​i detalj på detta i våra tester.

Klyvkniven

Klyvkniven är ett viktigt verktyg nu för tiden. Det håller skäret fritt. Sågbladets rörelse kan göra att splitter och träbitar kastas runt utan klyvkniv. I värsta fall riskerar du att skada dig. Vi rekommenderar därför alltid användning av en klyvkniv.

Med professionella bordssågar kan klyvkniven valfritt sänkas något. På så sätt är dolda sågsnitt också möjliga.

Arbetsbordet

rbetsbordet på din bordssåg är inte mindre viktigt. Den erbjuder den grundläggande stödytan för en ren och halkfri styrning av ditt arbetsstycke.

Du bör också välja storlek på bordet beroende på dimensionen på ditt virke som ska sågas.

Många leverantörer erbjuder även valfria sågbordsförlängningar.

Läs också...

  • Hur tillverkar man en fastighetsbox?

  • Hur Mycket El Drar en Slipmaskin?

  • Hur Länge Håller en Borrmaskin? Livslängd på Skruvdragare

  • Vad har man en Borrhammare till? Förklarat!

  • Vem Uppfann Borrmaskinen?

  • Vad är en Pneumatisk Borrmaskin? Komplett Guide