Litiumjonbatteriteknik och Multivolt för Verktyg – Vad du bör Veta!

Strömkabeln från enheten är i vägen, närmaste uttag är för långt bort eller kabeln är för kort. Sådana scenarier är ett minne blott med de sladdlösa verktygen.

Nuförtiden är batteridrivna verktyg oumbärliga på byggarbetsplatser, verkstäder och privata hushåll där en gör-det-själv:are arbetar. För jämfört med nätdrivna verktyg kan sladdlösa verktyg användas flexibelt på arbetsplatsen. Här kan du ta reda på vilka kriterier du bör tänka på när du köper en batteridriven enhet eller ett batteri.

Inom batteriteknik är det knappast något annat batteri som tycker om en sådan uppståndelse som ett litiumjonbatteri. Att detta batteri är mycket populärt bland tillverkare och kunder beror på två egenskaper, nämligen dess höga energitäthet och den jämförelsevis låga kostnaden.

Som du nu kan dra slutsatsen leder den höga energitätheten till en lägre vikt på batteriet. Exakt dessa egenskaper är viktiga vid användning och speciellt när man köper en sladdlös enhet: hög energitäthet och prestanda, låg vikt och priset. Du bör inte spara på batterierna, för köper du kopior från andra tillverkare kan detta leda till prestandaförluster och batterierna väger mer eftersom billigare material användes.

Vad man ska tänka på när man köper sladdlösa verktyg

Varför föredrar du ens batteri-enheter? Det är väldigt enkelt. Du vill arbeta flexibelt och obegränsat med de handhållna verktygen. För att kunna arbeta flexibelt och utan begränsningar bör enhetens och batteriets totalvikt vara låg, batteritiden ska vara lång och laddningstiden ska vara så kort som möjligt. Det är också praktiskt om en batterimodell är kompatibel med många andra maskiner, eftersom det ökar flexibiliteten.

 

Watt, volt, ampere: Vad är viktigt?

När det kommer till batterier är dessa tre termer viktiga: watt, volt och ampere. De flesta av er har säkert hört dessa tre ord förut, men vad betyder de och framför allt vilken av dessa tre uppgifter är viktig för mig? Wattenheten anger den effekt (energiomvandling per tidsperiod) som maskinen producerar, kallas även för den nominella effekten. Watt indikerar hur mycket ström maskinen drar från batteriet eller från elnätet.

Volt är den spänning vid vilken strömmen flyter. Ampere indikerar batteriets kapacitet. Det du bör vara uppmärksam på är volt och ampere. Man kan slentrianmässigt säga att ju högre volttal, desto starkare maskin och ju högre amperetal, desto högre batterikapacitet. Volt anges i V och Ampere anges i Ah.

Hur får jag ut så mycket som möjligt av mitt batteri?

Nuförtiden levererar batterier högre kvalitet än vad de gjorde förut. Även efter 1000+ uppladdningar levererar de fortfarande samma kraft som när de startade. Vi rekommenderar att du förvarar batterier mellan 5 °C och 25 °C med en batteriladdning på 30 till 50 procent på en torr plats borta från direkt solljus.

Hikoki smarta batterier 

Den innovativa batteritekniken från den japanska elverktygstillverkaren gör användningen av 36-voltsbatterier i 18-volts enheter.

Ett batteri, två voltklasser – inga problem med de nya och innovativa multivoltsbatteripaketen från HITACHI Power Tools / HiKOKI. 36-volts litiumjonbatterierna är även kompatibla med sladdlösa verktyg i 18-voltsklassen. Detta möjliggörs av intelligent anslutningsteknik: Batteriet känner av om det används i en 18- eller 36-voltsenhet och justerar automatiskt spänningen. ”Med våra multivoltsbatterier har vi utvecklat en teknik som inte bara erbjuder användaren hög prestanda, utan också full flexibilitet”, säger dem.

Vad är Litiumjonbatteri för verktyg?

Litiumjonbatterier är en typ av batterier som används i en mängd olika verktyg, inklusive borrar, skruvdragare, högtryckstvättar, gräsklippare och bladblåsar. Dessa batterier är kända för att vara lätta, kompakta och långvariga, vilket gör dem till ett bra val för verktyg som ska användas under långa perioder.

Litiumjonbatterier har också en hög energitäthet, vilket betyder att de kan lagra mycket energi i en liten förpackning. Detta gör dem lämpliga för verktyg som kräver hög prestanda eller som ska användas i områden där det inte finns tillgång till el.

En annan fördel med litiumjonbatterier är att de inte förlorar så mycket kapacitet över tid som andra typer av batterier. Detta gör att de kan användas mycket längre än andra typer av batterier, vilket kan vara en fördel för verktyg som används regelbundet.

Sammanfattningsvis är litiumjonbatterier ett bra val för verktyg eftersom de är lätta, kompakta, långvariga och har en hög energitäthet. De är också lämpliga för verktyg som kräver hög prestanda eller som ska användas i områden där det inte finns tillgång till el.

Fördelarna med Litiumjonbatterier för verktyg

Litiumjonbatterier har en mängd fördelar för verktyg, inklusive:

 1. Lätta: Litiumjonbatterier är mycket lättare än andra typer av batterier, vilket gör dem lämpliga för verktyg som ska användas under långa perioder.
 2. Kompakta: Litiumjonbatterier är mycket kompaktare än andra typer av batterier, vilket gör att verktyg med dessa batterier kan vara lättare att hantera och förvara.
 3. Långvariga: Litiumjonbatterier har en hög kapacitet och förlorar inte så mycket kapacitet över tid som andra typer av batterier. Detta gör att de kan användas mycket längre än andra typer av batterier.
 4. Hög energitäthet: Litiumjonbatterier har en hög energitäthet, vilket betyder att de kan lagra mycket energi i en liten förpackning. Detta gör dem lämpliga för verktyg som kräver hög prestanda eller som ska användas i områden där det inte finns tillgång till el.
 5. Hög prestanda: Litiumjonbatterier ger verktyg en jämn och stabil ström, vilket kan öka verktygets prestanda och effektivitet.
 6. Låg självurladdning: Litiumjonbatterier har en låg självurladdning, vilket betyder att de inte förlorar så mycket av sin kapacitet när de inte används. Detta gör att de kan lagras länge utan att behöva laddas om.

Läs också...

 • Hur tillverkar man en fastighetsbox?

 • Hur Mycket El Drar en Slipmaskin?

 • Hur Länge Håller en Borrmaskin? Livslängd på Skruvdragare

 • Vad har man en Borrhammare till? Förklarat!

 • Vem Uppfann Borrmaskinen?

 • Vad är en Pneumatisk Borrmaskin? Komplett Guide