När Behöver man en Bordssåg? Vem bör Köpa en Bordssåg

De omfattande bearbetningsmöjligheterna som en cirkelsåg ger är otroligt värdefulla för en mängd olika syften och arbetsområden.

Den runda bordssågen passar i stort sett alla som regelbundet gör snitt och kapningar.

Icke desto mindre har jag som en del av denna bordssågsguide undersökt de huvudsakliga målgrupperna och deras typiska användningsområden mer i detalj nedan.

Bordssåg för den klassiska gör-det-själv människan

Gör-det-själv människor kan använda dem för sitt arbete i huset och trädgården. Både grövre arbeten, som att kapa ved i bitar, och exakt kapning är möjliga med den runda bordssågen. Det spelar ingen roll om det är längdkapning av trä för terrassbyggande, kapning av laminat och till och med kakel eller liknande.

En cirkelsåg bidrar till effektivitet, särskilt med repetitiva och identiska skärprocesser. Mycket bra rundbordssågar finns tillgängliga på marknaden till ett rimligt pris speciellt för gör-det-själv-folkets behov. Har du lite plats i garaget eller hobbyverkstaden bör du fundera på om detta kan vara ett värdefullt tillskott till din uppsättning av verktyg.

Den klassiska hantverkaren faller vanligtvis tillbaka på de beprövade modellerna från heminrednings- och järnhandelssektorn.

Bordssåg för modellbyggaren

Den cirkelformade bordssågen är till och med lämplig för modelltillverkning (vid sidan av en rullsåg eller kapsåg). Tack vare den exakta skärningen, även med tunnare material, är den en bra hjälp på detta område. Här bearbetas i de flesta fall inte bara trä, utan även plåt, plast, hård kartong och frigolit.

Mindre modeller med filigraninställningsmöjligheter, såsom Proxxon KS 230 cirkelbordssåg, är mer populära för miniatyr- eller modellkonstruktion.

Cirkelbordssåg för professionella träarbetare

För proffs inom träverkstäder är glidbordssågar med extra stor kontaktyta ovärderliga.

Den cirkelformade bordssågen är ett viktigt verktyg för snickare. Medan snickaren huvudsakligen kapar brädor och remsor på längd eller gör geringar, bearbetas hela brädor i snickeri- och möbeltillverkning. Oavsett om det bara är att skära, såga radier eller till och med sätta in spår – bordssågen täcker alla dessa krav och mycket mer.

Inom den professionella sektorn är kraven på en bordssåg mycket högre än för hobbyhantverkare.

Förutom kraftfulla motorer finns sågblad i olika storlekar. Beroende på version och modell gör olika tillägg den runda bordssågen till en allround. Ett utbyggbart arbetsbord, enheten för att fästa ett utsugssystem eller en mobil underkonstruktion är bara några exempel på mångsidigheten hos en bordssågkonstruktion.

Av denna anledning används glidbordssågar ofta inom den professionella sektorn.

Läs också...

  • Hur tillverkar man en fastighetsbox?

  • Hur Mycket El Drar en Slipmaskin?

  • Hur Länge Håller en Borrmaskin? Livslängd på Skruvdragare

  • Vad har man en Borrhammare till? Förklarat!

  • Vem Uppfann Borrmaskinen?

  • Vad är en Pneumatisk Borrmaskin? Komplett Guide