Sågklinga för Bordssågen och Cirkelsåg Köpguide – Vad du bör Tänka på

Är sågklingan till din cirkelsåg eller bordssåg utsliten eller vill du köpa ett alternativt blad för ett specifikt material? I det här fallet hittar du ett stort urval av olika sågblad på marknaden. Olika sågklingor är utformade för olika syften och material.

Det finns sågklingor i olika storlekar, med specifika tänder och för specifika material. Till exempel för trä, metall eller annat. I den här guiden går vi igenom de olika skillnaderna och vad du bör tänka på när du köper sågklingor för olika syften.

Vi visar dig vad som är viktigt när du köper en sågklinga och vad du måste tänka på.

Köpguide sågklinga för bordssåg och cirkelsåg

Låt oss gå in på viktiga köpfunktioner som du kan använda för att snabbt och enkelt hitta rätt sågklingor till din bordssåg.

1. Vilka detaljer och funktioner bör du hålla utkik efter när du köper?

Det finns många sågklingor tillgängliga på marknaden, så att välja rätt sågklinga är inte helt lätt om man inte vet vad man bör leta efter. Därför hittar du nedan detaljer och funktioner som du bör vara uppmärksam på när du köper:

Material: Först måste du fundera på vilka material du vill såga med din sågklinga. Du hittar bland annat speciella sågklingor som endast lämpar sig för exempelvis trä eller metall. Men du hittar också universalsågklingor med vilka du kan bearbeta flera material samtidigt. En titt på alla kompatibla material hjälper också här.

Diameter: Sedan fortsätter vi med diametern. Den måste matcha maxdiametern på din bordssåg och har till exempel 250 mm. Är du osäker på vad den maximala diametern på din såg är? En titt på bruksanvisningen, där alla möjliga dimensioner är listade, hjälper här. Detsamma gäller även för borrningen! Det betyder hålet i mitten av sågbladet. Många bordssågar har ett hål på 30 mm. Du hittar även sågblad med centreringsringar.

Antal tänder: Beroende på vilket skärresultat du vill uppnå krävs ett visst antal tänder. Du hittar sågklingor för grova snitt (t.ex. för spånskivor) och klingor för fina snitt (t.ex. för dekorlister i trä). I det följande går jag in på antalet tänder.

Litet antal tänder (16-24 tänder): Om det finns få tänder är mellanrummen större. Därför kan sågbladet inte sättas igen så snabbt. Dessutom är skärkvaliteten ganska grov/sträv, så man kan göra fibersnitt (längs ådring).

Högt antal tänder (över 36 tänder): Med detta antal tänder blir skärkvaliteten bättre. Detta är särskilt fallet för tvärsnitt (tvärs över fibrerna). Om du använder detta för att göra snitt längs fibrerna kan sågbladet täppas till snabbare

Mycket högt antal tänder (över 60 tänder): Om du vill uppnå ett särskilt fint skärresultat, bestämmer du dig för detta antal tänder. Den passar till exempel om du vill putsa dekorlister där hög kvalitet och rena skärresultat är viktigt. Sådana blad kallas även finskurna blad och passar även för särskilt tunna material

2. Vad är en centreringsring eller reduktionsring?

Sågbladet till din bordssåg har ett hål i mitten. Här klämmer du fast bladet på sågens motoraxel och fäster det. Majoriteten av alla bordssågar har ett hål med en diameter på 30 mm. Men det finns även modeller där skaftet är mindre.

Centreringsringar eller reducerringar finns för detta ändamål för att kompensera för överdimensionen. Vid behov finns individuella centreringsringar eller uppsättningar med sågblad och centreringsring tillgängliga.

Slutsats om sågbladet för bordssåg och cirkelsåg

Om du klämmer fast lämpligt sågblad i din bordssåg kan du snabbt och enkelt utföra sågarbeten i olika områden och med olika material. Du kan välja om du vill uppnå grova, medelfina eller mycket fina skärresultat. Följaktligen bestämmer du dig för ett visst antal tänder och deras placering.

Förutom materialet som ska skäras och antalet tänder är också en titt på måtten avgörande. Diametern och hålet ger information om huruvida sågklingan passar i din rundbordssåg. Ändringen görs med bara några enkla steg, och du kan fortsätta.

Läs också...

  • Hur tillverkar man en fastighetsbox?

  • Hur Mycket El Drar en Slipmaskin?

  • Hur Länge Håller en Borrmaskin? Livslängd på Skruvdragare

  • Vad har man en Borrhammare till? Förklarat!

  • Vem Uppfann Borrmaskinen?

  • Vad är en Pneumatisk Borrmaskin? Komplett Guide