6 Saker att Tänka på när du Köper en Bordssåg

Om du vill köpa en bordssåg finns det många saker att tänka på. För att du ska få största nytta av bordssågen och högsta  att du sågkvalitet måste du se till att du vet vad du ska leta efter så att du väljer den bästa och mest högkvalitativa bordssågen för dina behov.

I det här avsnittet av bordssågsguiden visar vi dig vad du absolut bör vara uppmärksam på när du ska köpa en bordssåg:

1. Arbetsbord och stativ

Arbetsbordet är det mest centrala i valet av en bordssåg. Du bör välja det noggrant i förhållande till storleken på dina arbetsstycken. Det är bättre att välja en storlek större.

En ordentlig stödyta garanterar att du kan styra ditt arbetsstycke säkert och optimalt. Dessutom är arbetsborden på vissa bordssågar bekvämt justerbara i höjdled och kan anpassas efter användarens storlek. På så sätt säkerställer du en utmattningsfri och hälsovänlig arbetsställning och alltid god sikt över skärytan.

Se också till att tillverkaren gör det enkelt att fästa eventuella senare bordsförlängningar och har lämpliga extra delar i sitt sortiment.

I arbetsbordet ingår även en valfri hjälpram för att ge dig en bra och ryggvänlig arbetshöjd. Eftersom alla är olika långa är det självklart att en bas helst bör vara höj- och sänkbar. Ju större arbetsbord, desto mer stödyta du har för ditt arbetsstycke.

2. Kapdjupet och vinkeln

Med många bordssågar kan du enkelt ställa in kapdjupet med en vev.

Kapdjupet indikerar hur djupt sågbladet i slutändan kan tränga in i arbetsstycket som ska sågas. Den bestämmer därför hur högt ditt arbetsstycke som mest får vara. Vi rekommenderar av vår erfarenhet minst 75 mm. Otillräckliga kapdjup innebär inte bara att du blir begränsad i dina senare projekt – du kommer också ofta att arbeta vid prestandagränsen för din bordssåg, vilket kan ha en negativ effekt på dess livslängd.

Så det är bäst att tänka på vilka trätjocklekar du i slutändan vill såga innan du bestämmer dig för en bordssåg.

Bra bordssågar kan enkelt och steglöst justeras i skärdjup och kapvinkel. På så sätt kan du optimalt anpassa sågbladet för ditt projekt och arbetsstycket. De flesta bordssågar låter dig välja en vinkel mellan 0 och 45 grader. Professionella maskinerna har även då och då en så kallad ”undercut-funktion”.

Var särskilt uppmärksam på att skärdjupet minskar när sågbladets vinkel ökar. Ett sågblad som lutar 45 grader har ett lägre skärdjup än ett vinkelrätt mot 90 grader.

3. Bordssågens stopp

Bordssågar av högre kvalitet kommer med flera stoppalternativ: både för parallell- och vinkelstopp (även kallat tvär- och längdstopp). Detta är viktigt för exakt bearbetning.

Dessa stopp hjälper dig när flera träremsor av samma storlek ska sågas ut parallellt (t.ex. för parkett eller brädor).

Ett vinkelstopp är avsett för praktiska vinkelsnitt som annars är svåra att åstadkomma med vinkelkniv och markeringar.

Enligt vår åsikt är både parallell- och vinkelstoppet en del av standardleveransen för att kunna använda en cirkelsåg på rätt sätt.

4. Cirkelsågblad och tillbehör

Det är också viktigt att tillverkaren erbjuder ett brett utbud av tillbehör. Detta gäller givetvis i första hand lämpliga sågklingor. Många tillverkare erbjuder ett matchande cirkelsågblad för bordssågen. Dessutom bör du se till att det finns andra med olika tänder att köpa.

Olika material kräver lämpliga sågblad för att garantera deras livslängd och god bearbetning av träet. Men sortimentet bör även innehålla slitdelar eller eventuella bordsförlängningar.

5. Hälsa och säkerhet

När det kommer till att köpa en bordssåg är det viktigaste säkerheten på arbetsplatsen. Många maskiner har därför säkerhetsmärken sm garanterar överensstämmelse med minimikrav för arbetssäkerhet. Bordssågar måste till exempel ha en skyddskåpa för att täcka den del av sågbladet som inte behövs.

Detta förhindrar att damm eller till och med hela arbetsstycket flyger mot dig. För att skydda fingrarna bör bordssågen även komma med en så kallad pushstick, med vilken du enkelt kan styra arbetsstycket utan att själv behöva gå för nära.

Men inget ska komma in i sågbladet under arbetsbordet heller. Kilarna bör inkluderas i en bordssåg av hög kvalitet. En kil förhindrar också att arbetsstycket hoppar tillbaka och att träbitar kastas.

En bordscirkelsåg i alla prisklasser bör åtminstone ha en klyvkniv, tryckpinne och sågbladsskydd.

6. Motoreffekt och tomgångsvarvtal

Bra motorprestanda är avgörande för professionellt arbete. Se till att du har minst 1 000 watt – bra bordssågar erbjuder å andra sidan redan 1 500 till över 2 000 watt effekt för att arbeta på hårdare trä utan problem. Speciellt hårdare material som t.ex.  lövträ. Annars bromsar lövträ ditt sågblad så mycket att sågkanten blir oren eller att ditt arbetsstycke till och med fastnar.

Hastigheten är inte mindre viktig: Höga hastigheter möjliggör enkel och exakt sågning. Som en tumregel kan man här säga: Ju högre hastighet, desto högre prestanda.

Vårt tips: Dessutom bör din framtida bordssåg ha en strömbrytare som förhindrar att den brinner ut om arbetsstycket fastnar.

Ytterligare funktioner som också kan vara användbara för dig

Utöver de saker som nyss nämnts som din cirkelsåg definitivt borde uppfylla, finns det ytterligare funktioner som underlättar ditt arbete. Beroende på projekt och behov bör du själv bestämma om du värdesätter dessa funktioner:

Mjukstart

Med en så kallad ”mjukstart” startar maskinen långsamt och ökar sedan till full effekt. Detta skyddar motorn och ökar livslängden på din bordssåg.

Anslutning för dammutsug

Nästan varje bordssåg har en anslutning för en extern dammsugare. Detta minimerar smutsen i din verkstad och är också bra för din hälsa. Men det viktigaste: din arbetsyta förblir smutsfri och du har alltid utsikt över ditt arbetsstycke. När du köper, var uppmärksam på olika diametrar för anslutningarna.

Konstantelektronik

Med denna funktion eftersträvas en konstant såghastighet, oavsett materialets hårdhet – genom att justera kraften. Detta resulterar i ett trevligare arbete för dig och ökar naturligtvis också precisionen i snitten.

Glidvagn / tågfunktion

Professionella enheter kommer med denna funktion, andra kan eftermonteras. En glidvagn gör att du kan ”skjuta” arbetsstycket exakt genom sågbladet.

En dragfunktion, å andra sidan, gör precis tvärtom: den låter dig dra sågbladet genom det stadigt fixerade arbetsstycket.

Du kan uppnå mer exakta snitt med båda metoderna.

Läs också...

  • Hur Mycket El Drar en Slipmaskin?

  • Hur Länge Håller en Borrmaskin? Livslängd på Skruvdragare

  • Vad har man en Borrhammare till? Förklarat!

  • Vem Uppfann Borrmaskinen?

  • Vad är en Pneumatisk Borrmaskin? Komplett Guide

  • Vad är Skillnaden på Borrhammare och Slagborr?