Vad är en Cirkelsåg? Användning, Funktion, och mer!

Cirkelsågen är ett verktyg som används för att skära trä, metall och andra material. Det finns många olika typer av cirkelsågar att välja mellan, inklusive elektriska, batteridrivna och manuella. Här är en kortfattad guide till cirkelsågens historia och hur den fungerar:

Historien om cirkelsågen

Cirkelsågens ursprung går tillbaka till 1700-talet, då den första patentet på en cirkelsåg registrerades av en fransk uppfinnare vid namn Marie-Jeanne Récamier. Denna första cirkelsåg var dock inte elektrisk, utan den drivdes manuellt av en handkraft.

Det var först på 1800-talet som elektriska cirkelsågar började dyka upp. Dessa elektriska cirkelsågar användes främst i industriella miljöer och var mycket stora och kraftfulla. På 1900-talet började det också dyka upp mindre och mer handhållna elektriska cirkelsågar, vilket gjorde att de också blev populära för användning hemma.

Idag finns det många olika typer av cirkelsågar att välja mellan, inklusive elektriska, batteridrivna och manuella. Oavsett om du ska använda cirkelsågen professionellt eller bara för hobbyarbete finns det en modell som passar dina behov.

Hur den fungerar

Cirkelsågen har en cirkelformad sågklinga som roterar vid hög hastighet. Klingan kan rotera antingen medsols eller motsols, beroende på vilken typ av cirkelsåg du använder.

Cirkelsågens klinga är monterad på en sågskiva som kan vinklas upp till en viss grad, vilket gör att du kan skära i olika vinklar. Cirkelsågen har också en förskjutningsbar fotplatta som håller materialet på plats medan du sågar.

När du ska använda cirkelsågen, placerar du materialet som du ska skära på fotplattan och sågar genom det med hjälp av klingan. Du kan skära i olika djup och vinklar beroende på hur du vinklar sågskivan och fotplattan.

Vad kan man använda en cirkelsåg till?

Det finns många olika typer av cirkelsågar att välja mellan, inklusive elektriska, batteridrivna och manuella. Här är några exempel på vad man kan använda en cirkelsåg till:

 1. Träarbete: Cirkelsågen är ett viktigt verktyg inom träarbete, och det används för att skära trä på ett snabbt och exakt sätt. Du kan till exempel använda cirkelsågen för att skära ut träplattor, skära grova stockar i mindre bitar och skära trä i olika vinklar.
 2. Montering av möbler: När du ska montera möbler, till exempel en ny byrå eller en ny säng, kan en cirkelsåg vara väldigt användbar. Du kan till exempel använda cirkelsågen för att skära ut möbelbenen eller skära ut hål för att få in dörrhandtag.
 3. Byggprojekt: Cirkelsågen används ofta inom byggbranschen, och det är ett verktyg som kan underlätta många olika typer av byggprojekt. Du kan till exempel använda cirkelsågen för att skära ut dörrar och fönster, skära ut plattor för golv och väggar och skära ut hål för rör och ledningar.
 4. Gjuta formar: Cirkelsågen används också ofta för att skära ut formar för gjutning av betong och andra material. Du kan till exempel använda cirkelsågen för att skära ut formar för betongplattor eller för att gjuta speciella former för konstverk.
 5. Skulpturering: Cirkelsågen kan också användas för att skulpturera trä och andra material. Du kan till exempel använda cirkelsågen för att skära ut detaljerade mönster eller skapa fina kanter på träplattor.

Sammantaget är cirkelsågen ett verktyg som kan användas i många olika sammanhang, och det kan underlätta många olika typer av arbeten. Oavsett om du ska använda cirkelsågen för träarbete, montering av möbler, byggprojekt, gjuta formar eller skulptering, och mycket mer.

Olika typer av cirkelsågar

Det finns många olika typer av cirkelsågar att välja mellan, inklusive elektriska, batteridrivna och manuella. Här är några av de vanligaste typerna av cirkelsågar:

 • Elektriska cirkelsågar: Elektriska cirkelsågar använder en elmotor för att driva klingan, och de behöver en elkabel för att fungera. Elektriska cirkelsågar är kraftfulla och lämpliga för många olika typer av arbeten, men de kan vara lite tunga och kan begränsa rörelsefriheten eftersom du måste ha en elkabel till hands.
 • Batteridrivna cirkelsågar: Batteridrivna cirkelsågar använder ett batteri för att driva klingan, och de behöver ingen elkabel. Batteridrivna cirkelsågar är mycket bekväma att använda eftersom du inte behöver oroa dig för elkablar, men de kan inte vara lika kraftfulla som elektriska cirkelsågar.
 • Manuella cirkelsågar: Manuella cirkelsågar drivs inte av en elmotor eller ett batteri, utan de drivs manuellt av handkraft. Manuella cirkelsågar är mycket lättare och mer manövrerbara än elektriska och batteridrivna cirkelsågar, men de kan kräva mer kraft och uthållighet från användaren.

Det finns också många olika modeller av cirkelsågar att välja mellan inom varje kategori. Du kan till exempel välja mellan olika storlekar och klingor, beroende på vad du ska använda cirkelsågen till. Du kan också välja mellan olika prisklasser, beroende på hur mycket du vill spendera på verktyget.

Sammantaget finns det många olika typer av cirkelsågar att välja mellan, och du kan välja den som passar bäst för dina behov.

Lämna ett svar

Läs också...

 • Hur Mycket El Drar en Slipmaskin?

 • Hur Länge Håller en Borrmaskin? Livslängd på Skruvdragare

 • Vad har man en Borrhammare till? Förklarat!

 • Vem Uppfann Borrmaskinen?

 • Vad är en Pneumatisk Borrmaskin? Komplett Guide

 • Vad är Skillnaden på Borrhammare och Slagborr?