Vad är en Skruvdragare? Allt du bör Veta!

En skruvdragare är en verktyg som används för att driva in och lossa skruvar. Det finns många olika typer av skruvdragare, inklusive elektriska, batteridrivna och manuella, och de används i allt från hemmet till industriella miljöer. Här är en kortfattad guide på hur skruvdragare fungerar:

 1. Skruvdragare har en spets som passar in i skruvens huvud. Detta är viktigt eftersom det hjälper till att förhindra att skruven skadas när den skruvas in eller lossas.
 2. Skruvdragare har också en handtag eller ett handtag med en spak eller ratt. Detta är det som du använder för att driva in eller lossa skruvar.
 3. Elektriska skruvdragare är drivna av en elmotor och används genom att du trycker på en knapp eller spak för att starta motorn. Batteridrivna skruvdragare är också drivna av en elmotor, men de drivs av ett batteri istället för en strömkälla.
 4. Manuella skruvdragare är skruvdragare som inte är drivna av en elmotor. De används genom att du vrider handtaget för att driva in eller lossa skruvar.
 5. När du använder en skruvdragare för att skruva in en skruv, trycker du spetsen på skruvdragaren mot skruvens huvud och vrider handtaget eller spaken åt höger. När du ska lossa en skruv, vrider du handtaget eller spaken åt vänster.
 6. Det finns också skruvdragare med en vridmomentsbegränsare. Detta är en mekanism som begränsar hur mycket kraft som kan användas när du skruvar in eller lossar en skruv. Detta är viktigt eftersom det hjälper till att förhindra att skruven skadas eller att den skruvas för hårt.

Sammantaget är skruvdragare en viktig verktyg för att driva in och lossa skruvar.

Hur man använder en skruvdragare

En skruvdragare är ett verktyg som används för att driva in och lossa skruvar. Det finns många olika typer av skruvdragare, inklusive elektriska, batteridrivna och manuella, och de används i allt från hemmet till industriella miljöer. Här är en kortfattad guide på hur man använder en skruvdragare:

 1. Förbered dig: Innan du börjar använda skruvdragaren, se till att du har allt du behöver. Detta inkluderar skruvar, muttrar och andra fästen, samt eventuella andra verktyg du behöver.
 2. Välj rätt skruvdragare: Det finns många olika typer av skruvdragare att välja mellan, så se till att välja en som passar för det du ska göra. Till exempel, om du ska skruva in eller lossa en skruv i en trång yta, behöver du kanske en kompakt skruvdragare.
 3. Sätt i skruven: Innan du börjar skruva, se till att skruven sitter ordentligt i skruvdragarens spets. Om skruven inte sitter ordentligt kan skruvdragaren slita på skruven och skada den.
 4. Skruva in skruven: När du ska skruva in en skruv, trycker du spetsen på skruvdragaren mot skruvens huvud och vrider handtaget eller spaken åt höger. Se till att du håller skruvdragaren på plats medan du vrider, så att den inte glider.

Historien av elektriska skruvdragare

Elektriska skruvdragare är en viktig del av vår vardag och används i allt från hemmet till industriella miljöer. Men hur kom det egentligen sig att vi har elektriska skruvdragare idag? Här är en inblick i historien av elektriska skruvdragare:

Skruvdragare har använts sedan antiken, men det var först på 1800-talet som skruvdragare började utvecklas på ett mer systematiskt sätt. På den tiden användes skruvdragare främst för att tillverka skor och andra läderprodukter, och de var för det mesta manuella och krävde mycket kraft och uthållighet från användaren.

Det var först i början av 1900-talet som elektriska skruvdragare började dyka upp. En av de första elektriska skruvdragarna var en enkel handhållen enhet som kallades ”The Automatic Electric Screwdriver”. Detta verktyg, som tillverkades av Black & Decker, använde en elmotor för att driva en handhållen skruvdragare, vilket gjorde det mycket enklare att skruva in och lossa skruvar.

Under de följande åren utvecklades elektriska skruvdragare ytterligare, och det började dyka upp fler och fler olika modeller på marknaden. En av de mest populära elektriska skruvdragarna under denna tid var ”The Power Screwdriver”, som tillverkades av Milwaukee Electric Tool Corporation. Detta verktyg hade en elmotor som körde en skruvdragarspets, och det kunde användas för att skruva in och lossa skruvar på ett mycket snabbare och enklare sätt än manuella skruvdragare.

Under 1960- och 1970-talen fortsatte utvecklingen av elektriska skruvdragare, och det började dyka upp fler och fler olika modeller på marknaden. En av de mest kända elektriska skruvdragarna under denna tid var ”The Cordless Screwdriver” (trådlös skruvdragare) som tillverkades av DeWalt. Detta verktyg hade ingen sladd, utan istället användes ett batteri för att driva elmotorn. Detta gjorde att det var mycket enklare att använda skruvdragaren än en skruvdragare med sladd.

Användning av skruvdragare

Det finns många olika typer av skruvdragare, inklusive elektriska, batteridrivna och manuella, och de används i allt från hemmet till industriella miljöer. Här är några exempel på vad man kan använda en skruvdragare till:

 1. Montering av möbler: När du ska montera möbler, till exempel en ny byrå eller en ny säng, är en skruvdragare ett verktyg som du inte kan vara utan. Med hjälp av en skruvdragare kan du snabbt och enkelt skruva ihop möblerna och få dem att stå stabilt.
 2. Reparationer: När du ska göra reparationer hemma, till exempel byta ut en trasig kran eller fixa en dörr som inte går att öppna, är en skruvdragare ett verktyg som kan vara väldigt användbart. Med en skruvdragare kan du lossa de skruvar som behövs för att komma åt det du ska reparera, och sedan skruva ihop det igen när du är klar.
 3. Montering av elektronik: När du ska montera elektronik, till exempel en ny dator eller en TV, är en skruvdragare ett verktyg som kan underlätta arbetet. Med en skruvdragare kan du snabbt och enkelt skruva fast olika komponenter och få elektroniken att fungera som den ska.
 4. Montering av trädgårdsmöbler: När du ska montera trädgårdsmöbler, till exempel en ny bänk eller en ny utemöbel, är en skruvdragare ett verktyg som kan underlätta arbetet. Med en skruvdragare kan du snabbt och enkelt skruva fast möblerna och få dem att stå stabilt.

Sammantaget är en skruvdragare ett verktyg som kan användas i många olika sammanhang. Oavsett om du ska montera möbler, göra reparationer eller montera elektronik, är en skruvdragare ett verktyg som kan underlätta arbetet och göra det enklare för dig att få det gjort.

Lämna ett svar

Läs också...

 • Hur tillverkar man en fastighetsbox?

 • Hur Mycket El Drar en Slipmaskin?

 • Hur Länge Håller en Borrmaskin? Livslängd på Skruvdragare

 • Vad har man en Borrhammare till? Förklarat!

 • Vem Uppfann Borrmaskinen?

 • Vad är en Pneumatisk Borrmaskin? Komplett Guide