Vad är Skillnaden mellan Bosch Blå och Bosch Grön?

Vad är skillnaden mellan blåa och gröna elverktyg?

Bosch har i årtionden etablerat sig som ett av de mest populära och välkända varumärkena på marknaden. Utbudet är brett. Hushållsapparater, solenergiteknik och verktyg av alla slag.

Oavsett vilket arbete du ska göra i huset eller i trädgården kommer du inte förbi varumärket Bosch.

Den som redan har tittat lite närmare på Bosch-verktyg har märkt att det finns blå och gröna verktyg från Bosch. Förr eller senare uppstår frågan: Vad är skillnaden mellan Bosch blå och Bosch grön? Och finns det någon skillnad eller är det bara visuellt?

Kort sammanfattat är Bosch gröna verktyg för hobbysnickaren och hemmafixaren och Bosch blå verktyg för hantverkare och proffs.

Vi ska förklara skillnaderna mellan de individuella Bosch blå och Bosch gröna enheterna mer i detalj nedan.

Detta är skillnaderna mellan Bosch blå och Bosch gröna verktyg

De gröna verktygen är som sagt i grunden idealiska för gör-det-själv:are och de blå för proffs inom den kommersiella sektorn. De gröna och blå modellerna skiljer sig åt på följande punkter:

 • Utseende
 • användningstid
 • Funktionalitet
 • Prestanda
 • Batteri
 • Pris
 • Livslängd
 • Kvalitet
 • Garanti

1. Utseende

Vid första anblicken är den tydligaste skillnaden mellan gör-det-själv och professionella verktyg från Bosch helt klart utseendet. Medan enheterna för enkel hemanvändning pryder verkstaden i ett rikt grönt, kommer enheterna för professionella hantverkare och frekventa användare i mörkblått.

Detta gör det lätt att se skillnaden mellan de två serierna. Dessutom har alla blå enheter ordet ”Professional” under varumärket och ovanför modellbeteckningen, vilket identifierar enheterna ännu tydligare. Detta gör det mycket lättare för personer utanför varumärket att gå i rätt riktning.

2. Användningstid

En annan stor skillnad är den möjliga användningstiden. Det spelar ingen roll om enheterna drar sin ström direkt från uttaget eller om de är batteridrivna.

Den direkta motståndskraften betyder mycket mer här. Du kan använda ett gör-det-själv-verktyg från Bosch under betydligt kortare tid innan det når sina gränser. En grön sladdlös skruvdragare kommer att överhettas mycket snabbare om den används för länge eftersom den bara är avsedd för korta och små jobb.

3. Funktionalitet

Professional-apparaterna från Bosch är betydligt bättre utrustade än gör-det-själv-apparaterna. De blå sladdlösa skruvdragarna har till exempel oftast en robust snabbchuck så att du som användare kan arbeta snabbt och enkelt och inte blir avbruten länge.

Därför är de blå enheterna oftast utrustade med två batterier och kan laddas snabbt, så att laddningsbatteriet är fulladdat efter en kort tid. Du behöver alltså inte vänta tills ett batteri är laddat igen när batteriet är tomt, utan kan fortsätta arbeta direkt efter batteribyte. Detta är till och med möjligt eftersom de professionella enheterna också är designade för kontinuerlig drift, medan de gröna definitivt behöver en paus när batteriet är tomt.

Självklart utlovas snabba batteriladdningstider även för de gröna enheterna och det finns även enheter med två batterier. Livslängden för de enskilda batterierna är dock fortfarande lägre och laddningstiderna tenderar att bli längre.

4. Prestanda

Prestandan hos de blå enheterna från Bosch kan knappast jämföras med de gröna enheterna. Professional-serien har en betydligt bättre prestanda. Det spelar ingen roll om det är en sladdlös skruvdragare, slagborr eller cirkelsåg. Anpassningsbarheten är också mycket bättre än de flesta grundläggande enheter.

Professionella enheter kan justeras mer exakt så att de alltid fungerar optimalt för det enskilda fallet. Men själva kraften är starkare än med de gröna enheterna. Till exempel får en sladdlös skruvdragare från den blå serien mycket längre och tjockare skruvar än en modell från den gröna serien.

Den kan också skruva in skruvarna i hårdare trä eller borra igenom fasta material. En modell för gör-det-själv:are klarar sig oftast bara med mindre och tunnare skruvar och mjukare material (se min testvinnare av de sladdlösa miniskruvdragarna). Så det är helt lagom att montera en möbel, men inte att fästa plankor i ett skjul.

5. Batteripaket

Batterierna i sig är ganska olika varandra. Som jag redan har beskrivit ovan beror detta delvis på arbetstiden. Gröna modeller behöver sin paus och är inte gjorda för långvarig användning. Med en blå sladdlös skruvmejsel däremot kan du i princip arbeta igenom och bygga ditt skjul på en dag.

Detta kräver också lämplig batteriström om du arbetar med en batteridriven enhet. Det finns 12V, 14V och 18V system. Här måste du vara uppmärksam på kompatibilitet vid köp – det är i alla fall smart om du redan har Bosch-system.

I grunden kan man säga att man inte kan använda batterierna och laddarna för gröna och blå enheter tillsammans, utan man kan kombinera de blå enheterna med varandra beroende på batteri. Så om du redan har blå Bosch-verktyg, är det lämpligt att du är uppmärksam på vilka batterier den har när du köper ett nytt verktyg. Då kanske du kan använda batterier och laddare inom den blå serien tillsammans.

Generellt sett är de blå enheternas prestanda betydligt högre och laddningstiden kortare. Så om du bara behöver den sladdlösa skruvmejseln för att skruva i två skruvar då och då räcker det med en grön enhet med batteri. Om du gillar att arbeta i trädgården och även bygga små eller medelstora saker, som ett skjul eller en terrass, bör du absolut använda blå apparater med flera batterier.

6. Pris

Uppenbarligen betyder mer prestanda högre kostnad. Naturligtvis är blå enheter från Bosch betydligt dyrare än gröna enheter. De har installerat mer kraft och bättre teknik och är designade för mycket mer. Så det högre priset är motiverat. Men det är också värt det om du bara använder en grön enhet om dess prestanda är tillräcklig för dig.

7 . Livslängd

Bosch blå och Bosch gröna enheter har olika livslängd. Detta har främst att göra med de blå enheternas motståndskraft och överdrivna motståndskraft. Dessa är utformade för att transporteras och användas ofta. Gröna modeller är mindre robusta eftersom de mestadels används hemma och transporteras mindre i enlighet därmed. Särskilt när man räknar ihop driftstiden är blå enheter mycket mer hållbara än gröna modeller. Det finns dock en tendens att blå enheter håller längre än gröna enheter med rimlig användning.

Blå enheter är designade för att användas ofta och under lång tid, och för att transporteras ofta. I allmänhet är de också gjorda för att användas mer oregelbundet. Proffs är ofta under tidspress och är lite grova på hantverket, eftersom det inte finns tillräckligt med tid för känslighet.

Gröna enheter måste användas mer försiktigt och är inte lika motståndskraftiga. Dessa apparater är inte konstruerade för den ofta lite tuffa användningen på byggarbetsplatser och av hantverkare. De blå enheterna i sin tur designades och byggdes för detta.

9. Garanti

Garantin hos Bosch varierar. För blå elverktyg från Bosch har hantverkare 36 månaders garanti efter registrering. Detta exkluderar högfrekventa verktyg samt industriella sladdlösa skruvdragare och tryckluftsverktyg. Medföljande tillbehör, batteripaket och laddare är också undantagna från 3-års garantin.

För den utökade garantin måste du registrera respektive enhet upp till 4 veckor efter köpet. Om du inte registrerar dig i tid eller om du är en privat användare är garantin 24 månader.

Gröna enheter har däremot en garantitid på 24 månader för privat bruk. Om användningen sker professionellt är garantin endast 12 månader.

Registreringen inkluderar också 2 års Bosch ProService på blå litiumjonverktyg, inklusive deras batterier och laddare. Tjänsten inkluderar kostnadsfria reparationer eller utbyte av enheter som skickas in för en perfekt fungerande enhet. Denna tjänst träder i kraft om en enhet som skickas in har ett material- eller tillverkningsfel eller en defekt på grund av slitage.

Slutsats: Bosch grön för gör-det-själv – Bosch blå för hantverkare

Skillnaderna mellan gröna och blå enheter från Bosch är ibland mycket stora. Hur stora de faktiskt är beror också på respektive modell. Bosch Professional har också enheter som har mer eller mindre kraft och kan göra mer eller mindre. Generellt kan man dock säga att de blå enheterna är mer värdefulla och av bättre kvalitet och lämpar sig för regelbunden användning, som ibland kan hålla längre än några minuter.

Så om du arbetar mycket i trädgården, kanske bygger dina trädgårdsmöbler eller ditt skjul själv eller kanske till och med behöver enheten för jobbet, så ska du definitivt satsa på dem blåa. Om du bara vill ha en enhet för alla fall, om du någonsin måste sätta upp en väggenhet eller något liknande, så kommer en grön enhet från Bosch att fungera bra.

Läs också...

 • Hur Mycket El Drar en Slipmaskin?

 • Hur Länge Håller en Borrmaskin? Livslängd på Skruvdragare

 • Vad har man en Borrhammare till? Förklarat!

 • Vem Uppfann Borrmaskinen?

 • Vad är en Pneumatisk Borrmaskin? Komplett Guide

 • Vad är Skillnaden på Borrhammare och Slagborr?