Om du vill köpa en ny skruvdragare är en av de viktigaste sakerna som du bör överväga vridmomentet. Men vad är det egentligen och varför är det så viktigt? Det ska vi reda ut i denna artikel.
I den här artikeln får du reda på exakt vad vridmoment är och om ett lägre eller högre vridmoment är bäst.
Maximalt vridmoment för en skruvdragare
Det maximala vridmomentet för en skruvdragare är avgörande för hur mycket ”kraft” skruvdragaren har. Specifikationen är vanligtvis i Newtonmeter (Nm), till exempel 30 Nm.
När du köper en skruvdragare, var också uppmärksam på batterispänningen och tomgångsvarvtalet. Dessa tre kriterier samverkar och skapar en bra skruvdragare.
De flesta skruvdragarna har 2 växlar. Ett snabbt och ett långsamt tempo. Med den snabba växeln kan du också uppnå snabba arbetsframsteg, men detta sker bara på bekostnad av en styrka. Större/tjockare skruvar kan då utgöra ett problem med 2:ans växel.
För skruvdragning rekommenderas dock generellt 1:ans växel. Denna går långsamt och har därför mycket kraft (som du behöver när du skruvar). När allt kommer omkring är en bil lättare att starta i 1:ans växel än i 2:an eller 3:an
Hård vridning vs. mjuk vridning
När det gäller tillverkarinformation läser man väldigt ofta, till exempel Max. vridmoment: Nm (mjuk) och Nm (hård) eller hård och mjuk.
Detta syftar inte på skillnaden mellan 1:a och 2:a växeln, utan till materialet som du skruvar i.
Om man skruvar i exempelvis trä, kallas detta för en mjuk skruvprocess, eftersom vridmomentet ökar kontinuerligt. Med andra ord: i början är det väldigt lätt. Eftersom försänkningen av skruven ökar blir det svårare och svårare, vridmomentet ökar långsamt.
Om man till exempel skruvar i metall talar man om ett hårt skruvhus, eftersom vridmomentet ökar plötsligt mot slutet av skruvförloppet.
Det betyder: Ju högre vridmomentet för skruvdragaren är, desto senare når du gränsen för den sladdlösa skruvmejseln.