Varför du Behöver en Klyvkniv på din Bordssåg – Förklarat!

Klyvkniven är ett viktigt redskap när man arbetar med en bordssåg. I den här artikeln förklarar vi varför det är så viktigt och hur du använder den på rätt sätt.

Vad är en klyvkniv?

Klyvkniven är en av de verkligt viktiga säkerhetsåtgärderna på en bordssåg. Om din modell inte följde med en, bör du definitivt köpa en.

En klyvkniv är en tunn, böjd metallbit som går bakom bladet på din bordssåg. Detta håller skärområdet fritt och förhindrar att sågbladets uppåtroterande tänder fångar ditt arbetsstycke och kastar det uppåt.

En klyvkniv installeras när bordssågen monteras. Om klyvkniven stör dig (t.ex. när du fräser spår) kan du också böja ner klyvkniven lite. Denna så kallade sänkning kan ofta göras manuellt med lite kraft. Med vissa maskiner behöver man även verktyg för detta.

Varför behöver man en klyvkniv?

Som redan nämnts: en klyvkniv används främst för arbetssäkerhet på din bordssåg. Anledningen är att ett sågblad utvecklar en enorm hastighet och kan kasta ditt arbetsstycke eller splittra enskilda spån uppåt. Skador är inte osannolikt i det här fallet. En klyvkniv täcker det kritiska utrymmet bakom sågbladet där de stigande tänderna kan fånga ditt virke.

Som en bonus fungerar även en klyvkniv som en guide för raka snitt och rena kanter.

I de flesta fall är klyvkniven också en hållare för ytterligare skydd: sågbladshuven. Denna är monterad på den övre änden av klyvkniven och löper direkt ovanför sågbladet. Den fångar upp damm, splitter eller smådelar som kastas mot dig ännu mer effektivt och ger dig extra skydd.

För det uppsamlade dammet har vissa sågbladshuvar lämpligen en anslutning för suganordningen.

Sammanfattning: En klyvkniv skyddar dig effektivt från att smådelar och splitter slungas upp och förhindrar att ditt arbetsstycke kastas mot dig i höga hastigheter. Den är vanligtvis kopplad till en sågbladshuva som även effektivt fångar upp smådelar och damm. Dessa två säkerhetsföremål bör inte saknas på någon cirkelsåg.

Läs också...

  • Hur Mycket El Drar en Slipmaskin?

  • Hur Länge Håller en Borrmaskin? Livslängd på Skruvdragare

  • Vad har man en Borrhammare till? Förklarat!

  • Vem Uppfann Borrmaskinen?

  • Vad är en Pneumatisk Borrmaskin? Komplett Guide

  • Vad är Skillnaden på Borrhammare och Slagborr?