Vattenskärning – Vad är det och Hur Fungerar det? Allt du bör Veta!

Skärning med vatten: är det överhuvudtaget möjligt? Det här är en fråga som många gör-det-själv-are ställer sig. Faktum är att det ganska mjuka vattnet är utmärkt för precisionssnitt på olika material. Med hjälp av nya tekniska processer omvandlas vattenstrålen till ett vasst verktyg som skär många material på ett effektivt sätt.

Vatten kan skära dessa material:

 • Aluminium
 • Trä
 • Glas
 • Stål
 • Rostfritt stål
 • Icke-järnmetaller
 • Plast

På grund av vattnets natur och den permanenta optimeringen av tekniken bakom denna innovativa skärprocess uppnår du en exakt skärning med vattenskärning. Snittet förblir permanent stabil vid användning av vattenskärning.

Rätt tryck

Det viktigaste med just denna skärteknik är tryckförhållandet. Höga värden måste förekomma i tryckpumpen för effektiv skärning. Beroende på material kan vattenstråleskärning redan genomföras vid ett tryck på 3 000 bar och är extremt exakt. Detta nominella värde ligger i det övre intervallet. Som jämförelse uppnår klassiska vattenslangar för trädgården ett tryck på runt 20 bar.

Det resulterande trycket ligger till grund för vattenstrålen. Den måste ha hög hastighet så att du kan skära med vatten. Du kommer inte särskilt långt med enkla gör-det-själv-enheter.

Du behöver god syn för att se vattenstrålen. Detta beror på att vattenstrålen har en extremt liten diameter. Beräkna med bredden på ett typiskt hårstrå. Extremt liten och knappt synlig, höghastighetsvattenstrålen kan bearbeta de flesta alla material.

Maximera skärförmågan

Bara den fina vattenstrålen är övertygande. Du kan arbeta ännu renare och snabbare om fast material tillsätts vattnet. Granat är ett bra val för detta. Med hjälp av granatsand blir vattenstrålen betydligt hårdare. På grund av den extrema hastigheten kan du även skära igenom tjockt stål utan problem och på kortare tid.

Vilka typer av vattenstrålar behöver du för vad?

Även om forskare ständigt arbetar med innovationer har två väsentliga system gjort sig gällande de senaste åren: Ren vattenstråle och den så kallade slipande vattenstrålen.

Med den rena vattenstrålen används endast filtrerat vatten. När den har nått hög hastighet kan den användas för att skära olika material. Om du vill separera mjukare material är den rena vattenstrålen ett bra val. Förutom plast och gummi kan trä och skum skäras med vattenstrålen.

Med den slipande vattenstrålen tillsätts granulat till vattnet. Detta är vanligtvis kvartssand. Slipmedlet bidrar till kvaliteten på skärningen. Strålens hårdhet gör att du kan använda blandningen av slipmedel och vatten på material med lång tjocklek.

Du kan också använda denna teknik för att skära metall, rostfritt stål och även glas. Du kan också använda slipmedlet för sten och kompositmaterial. Detta innebär att användningsmöjligheterna är mycket större än med den klassiska metoden. Och: Du kan anpassa kornstorleken på slipmedlet till ditt material som ska skäras.

Vad gör vattenstråleskärsystemet bestå av?

Hjärtat i detta system är ultrahögtryckssystemet. Den består av tre huvudkomponenter: pump, skärhuvud och olika rör. Komponenterna finns inuti maskinen, som har en solid kropp. I det övre området kan du se en tredimensionell axelstruktur, olika leder för maximal skärnoggrannhet och den integrerade behållaren för uppsamling av vattenstrålen under skärarbetet.

Men skärsystemet kräver mer än elektronik och mekanik. Den senaste mjukvaran är inbyggd i den. När du använder programvaran har du många alternativ för att justera vattenstrålen efter dina behov. Detta maximerar inte bara din materialflexibilitet, utan också skärresultatet. Om systemet har en integrerad bildskärm kan du se alla inställningar och ändra dem bekvämt.

Mjukvarans ytterligare funktioner:

 • Individuell motorinställning
 • Bestämning av arbetsstyckets position
 • Omfattande finjusteringar av hastigheten
 • Återkoppling från maskinen vid ändringar

Vad talar för vattenskärning?

Den största skillnaden mot andra skärprocesser (till exempel med sänksågen) är också den viktigaste fördelen med vattenstråleskärningstekniken. Vi talar om eliminering av värmeutveckling. Arbetsstycken deformeras vid höga temperaturer.

Med andra tekniker genererar du alltid värme genom friktion. Om du skär lätta, mjuka material får du räkna med plötsliga förändringar i materialet, inklusive defekter i form och yta. Det händer inte med vattenskärning.

Dessutom, med vattenskärning förblir du fri i relativa termer gällande materialval och tjocklek på arbetsstycket. Självklart finns det gränser även här. Stålplåt med en tjocklek på upp till 30 cm är dock inget problem. Viktigt: Det beror alltid på din pumps prestanda. Ju lägre prestanda den har, desto mindre tjockt kan ditt arbetsmaterial bli.

Vad mer kan du förvänta dig av vattenskärning:

  • Temperaturkänsliga tyger kan skäras till i storlek
  • Exakt sågresultat utan slitna skäreggar
  • Kan även förses med flera skärhuvuden
  • Intressant för olika områden, såsom arkitektur, medicin, hantverk, konstruktion
  • Stora bearbetningsområden är regeln

Läs också...